Flash Belleği Virüsten Korumak

Flash belleğinizi yanınızdan ayırmıyorsunuz ve neredeyse tüm dosyalarınızı taşıyorsunuzdur. Bazen sizi sinir eden ve canınızı sıkan bir sorun var ki adı virüs. Kendi bilgisayarınızda sorunsuz kullandığınız bir flash belleği bilmediğiniz bir bilgisayara taktınız ve ne gördünüz bir sürü virüs falsh belleğinize saldırıya geçmiş ve klasörlerinizi gizlemiş.

İlk etapta panik olursunuz dosyalarım silindi mi diye ama gizlendiğinde rahatlarsınız. Yine de o kadar zahmet verirsiniz eski haline getirmek için. İşte bu yolla bilgisayara takılan flash bellekleri virüslere karşı koruma altına almaya çalışacağız.

Yapacağımız şey temel olarak flash’ın root dediğimiz ilk girişini yazmaya karşı korumak ve içine oluşturacağımız bir klasöre yazma izni vermek. Gönder komutu ile bilgi gönderirseniz flash izin vermeyecek ve hata mesajı karınıza çıkacaktır. Dosyaları kopyala yapıştır yaparak açacağınız klasör içine yapıştırmanız gerekecek. bu bağlamda biraz zahmetli ama en azından her seferinde virüslerle uğraşmaktan iyidir.

Şimdi başlayalım.

  • İlk olarak Flash belleğinizin içindeki her şeyi bilgisayarınıza kopyalayarak yedekleyin. Çünkü belleği formatlayacağız.
  • Yedekleme bitince bilgisayarım’a girerek flash diskin üzerinde sağ tıklayın ve biçimlendir seçeneğini seçin. Dosya formatını NTFS olarak seçin ve  biçimlendirmeyi başlatın. Eğer windows xp kullanıyorsanız NTFS seçeneği çıkmayabilir. Bunu çözümü şu şekilde.

Windows XP’ de flash diske NTFS olarak biçimlendirme yapabilmek için bir kaç ayarın değişmesi gerekmektedir.

1- Bellek bilgisayara takılı iken Başlat > Çalıştır > devmgmt.msc yazıp, Tamam ı tıklatın. Karşınıza gelen Aygıt Yöneticisi Penceresinde Disket Sürücüleri Sekmesindeki + yı tıklatıp ilgili USB Device bulup, sağ tuş ile özelliklerine girin.
Daha sonra İlkeler sekmesinden “Performans için en iyi duruma getir” seçeneğini seçip, uygulayalım. Bu işlem formatlama sırasında NTFS seçeneğinin oluşması için yapılmaktadır.
2- Denetim masasından yada Bilgisayarım ikonu tıklatıp, açılan pencere üst menüsünden Araçlar> Klasör Seçenekleri > Görünüm sekmesinde “Basit Dosya paylaşımı kullan” önündeki tik işaretini kaldırıp, uygula butonuna basalım. Bu işlem USB bellek ve oluşturulacak kabuk klasör için gerekli izinleri vermemizi sağlayacaktır.

  • Biçimlendirme işlemi bitince bellek içine girin ve yeni bir klasör oluşturun ve adını istediğiniz gibi belirleyin. Ben Yedek adını verdim bu klasöre.
  • Bilgisayarıma gelerek belleğin üzerinde sağ tuşa basın ve özellikleri seçin.
  • Açılan pencerede Güvenlik sekmesini tıklayın ve izinlerin yanındaki kutuları aşağıdaki gibi olacak şekilde seçin ve Tamam’ı tıklayın.

izinler1

  • Daha sonra bellek içine girin ve oluşturduğunuz klasörün üzerinde sağ tuşa barak özellikleri seçin.
  • Açılan pencerede Güvenlik sekmesini tıklayın ve izinlerin yanındaki kutuları aşağıdaki gibi olacak şekilde seçin ve Tamam’ı tıklayın.

izinler2

  • Bunu için izin ver altında bulunan Tam denetimi tıklamanız yeterli. Böylece Bu klasörü tam olarak erişime açtık.

Tamam düğmelerini tıklayarak işleminizi tamamlayın ve bilgisayarınıza yedeklediğiniz dosyaları bu klasör içine kopyalayın. Artık virüsler belleğinizin açılışına bilgi yazamayacakları için belleği koruma altına almış oldunuz.

Umarım işinizi görür.

7 yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir