Localhostta Yada Sunucuda Veritabanı Yedekleme ve Yedeği Geri Yükleme

Bu yazımızda kişisel bilgisayarınızda -localhostta- yaptığınız yada bir sunucuda yayında olan sitenin veritabanını nasıl yedekleyeceğimizi göreceğiz. Localde yedek alma sebebi genellikle tamamladığımız sitemizi bir sunucuya taşımaktır. Bir sunucuda yedek alma sebebi ya başka bir sunucuya taşımak yada bilgileri kişisel bilgisayarımızda da tutmak olabilir.

Localde yedeklemekle suncu üzerinde yedeklemek aslında aynı şekilde ilk başlarda sunucu ve locali birebar verirken kesiştikleri yerde localde devam edeceğim çünkü gerisi aynı. Localhost’ta Appserv kullanıyorum ona göre anlatacağım diğerlerinde de aynı sadece Phpmyadmin’i bulmak gerekiyor. Tabi öncesinde sisteminizde localhost kurulu olmaklı. Bunu için bu yazıyı inceleyebilirsiniz.

Evet başlıyoruz.

Localhost Bölümü
Bir internet tarayıcısında localhost yazın ve enter tuşuna basın. Karşınıza aşağıdaki ekran gelecektir.
yedekleme1

Sunucu Bölümü
İnternet tarayıcısında www.siteadresi.com/cpanel yazıp entera basıyoruz. Yönetim paneline girmek için bize kullanıcı adı şifre soruluyor onları girince yönetim paneli gelecektir. yönetim panelinde Veri Tabanları alanından phpMyAdmin i tıklayın.
yedekleme4

Bundan sonrası ortak oluyor. phpMyAdmini tıklayın. Kullanıcı adı ve şifre sorulacaktır. Onları girdikten sonra aşağıdaki gibi veritabanı yönetim paneli karşınıza gelecek. Sunucuda cpanel girerken sorulduğu için sorulmayacaktır.
yedekleme2Veri tabanını seçin. Altına veri tabanındaki tablolar gelecektir. O tablolarla bir işimiz yok.

Ekranın sağ kısmında dışarı aktar var onu tıklayın. Tüm ayarlar yapılı olarak gelecektir. Sadece aşağıdaki gösterdiğim kısımda ayarlamalar yapacağız.
yedekleme3Dosya olarak kaydet seçilir ve Git butonuna tıklanır. Artık tarayıcı dosyayı nereye kaydedeceğimiz soracaktır. Veri tabanını kaydedeceğimiz yeri seçip kaydet diyoruz işlem tamamlanmış oluyor.

Not: Veritabanını yedeklediğiniz andan itibaren sitenizin o heli ile dosyalarınızı da yedeklemeyi unutmayın. Aksi halde yeni yazılar eklediğinizde veritabanınız eski olacağından veri kaybı yaşamanız olası bir ihtimaldir.

Yedeği Geri yükleme
Phpmyadmin yönetim paneline girin ve bu ke içeri aktarı seçin. Karşınıza gelecek olan pencerede dosya seçi tıklayın ve veritabanının yedeği olan dosyayı gösterin ve Git butonunu tıklayın. İşlem tamam. Eğer veritabanı yok yada tablo oluşturulamadı gibi bir hata verirse cpanelde yer alan MySQL veritabanlarını seçip bir veritabanı oluşturun  ve sonra veritabanını phpmyadminden açarak içeri aktar işlemini yapın. 

Eğer ki joomla, wordpress gibi hazır sistemler kullanıyorsanız kurarken sizden zaten veritabanı ismi isteyecektir. işte zaten o zaman veritabanını önceden oluşturmanız gerekir. Kurulumunu yaptıktan sonra dosyalarını yükler ve  veritabanını içeri aktarırsanız sitenizi sunucuya yüklemiş olursunuz.

Bir yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir